Guide: Att inreda sin servicebil

14 saker att tänka på när man inreder en bil

Att ta hjälp av en expert när du inreder en servicebil är ett smart val för att få ut som mest av både utrymme och funktioner. Servicebilen finns där för att hjälpa dig under din arbetsdag och bör vara anpassad för din utrustning där alla ytor utnyttjas optimalt, allt på ett säkert sätt för både dig och det du fraktar.
Läs våra värdefulla tips nedan och tveka inte att kontakta oss!

1. Designa insidan efter hur du använder din utrustning

Fundera över vad det är du har med dig i bilen och vad du använder mest. En anledning till att du investerar i inredning till din bil är för att du vill förenkla din vardag. Om du lägger lite extra tid på att klura över vad du faktiskt använder mest och i vilken ordning du tenderar att lyfta ut och in saker ur bilen så kommer du kunna göra ditt liv väldigt mycket smidigare om du inreder bilen utefter detta beteende.

2. Vad är det mer jag ska frakta i bilen?

Likt punkten ovan handlar denna om vad du faktiskt har i bilen. Olika yrkesgrupper använder och fraktar olika typer av utrustning. Fastighetsskötare och andra yrkesgrupper som bär på stor och tung last brukar till exempel uppskatta dubbelgolv eftersom att de då med enkelhet kan förvara mindre saker under stora och tunga objekt. Rörmokare som har många mindre delar kan däremot hjälpas väldigt mycket av att ha flera små lådor för att ha allt snyggt organiserat.

3. Fundera ordentligt över vilket material du vill använda

När man funderar över vilket material inredningen ska ha är det en del personer som börjar fundera över träinredning. Det finns vissa fördelar med träinredning, men också en hel del nackdelar. Trä väger väldigt mycket, vilket gör att totalen av utrustning du faktiskt kan ta med dig i bilen minskar. Dessutom suger den åt sig av vätskor, oljor, repar lätt och kan vara allmänt svår att hålla i gott skick. Att använda lättviktsinredning i stål väger betydligt mindre än trä och är väldigt enkelt att underhålla.

4. Säkra dig själv genom att säkra lasten

Att köra runt i en bil med lösa verktyg låter inte som en bra idé, och det är det inte heller. Om olyckan är framme och man har riktigt otur finns risken att en eller flera passagerare kommer till skada. Se därför till att din inredning gör att dina verktyg sitter ordentligt säkrade i bilen.

5. Tillåt dig att vara kreativ!

Har du egna idéer och lösningar på hur du vill organisera hyllor och lådor i bilen? Skriv ner dina idéer och diskutera dem med en specialist som arbetar med bilinredning. Han eller hon kommer då kunna bemöta dessa idéer på bästa möjliga sätt!

6. Var smart med utrymmet – ta compact storage till en ny nivå!

Förvaringsutrymmet bak i bilen kan se stort ut, men bilinredning tar upp en del plats och helt plötsligt ser golvutrymmet till ytan ut att vara mycket mindre än vad det faktiskt är. Därför är det viktigt att använda alla platta ytor i bilen för förvaring, både golv, tak och väggar. Detta är extra viktigt om du fraktar stora verktyg och föremål som tar mycket plats. Där du tidigare tänkte att du kunde ha en hylla står det helt plötsligt en stege. Flytta stegen och häng den i taket istället, och om stegen inte är en stege som går att hänga i taket, utan istället kanske är en stor trädgårdsvält – använd då dubbelgolv med en draglåda för att kunna förvara mindre prylar under stora och tunga verktyg. Några exempel på smarta lösningar man kan ha i sin bil är:

 • Hyllor
 • Kranar (för dig som vanligtvis behöver lyfta tunga saker)
 • Lådor
 • Ramper (för att enkelt få in och ut stora maskiner)
 • Takfästen som gör det möjligt för dig att använda taket för förvaring av till exempel stegar
 • Dubbelgolv
 • Kassetter
 • Hållare för gastuber
 • Skåp för förvaring av kläder
 • Vinsch
 • Bakgavel-lyftar

7. Ta hjälp av en specialist

Att vara sin egen handyman i all ära, men vid vissa tillfällen kan det faktiskt vara värt att ta hjälp av en expert, och när det handlar om bilinredning är det verkligen något som behövs! Förutom att specialisten är uppdaterad med det senaste inom bilinredning och säkerhet så kan specialisten även hjälpa till att ta fram den bästa inredningen för just dig. Då tar man bland annat hänsyn till vilka typer av vägar du kör på, vad du brukar ha lastat och hur du brukar arbeta. Specialisten vet också exakt vart man ska och inte ska borra, och du behöver därför aldrig oroa dig över att någonting på bilen går sönder.

8. Fundera över vilken tid på året inredningen skall monteras

När man monterar bilinredning kan bilen av säkerhetsskäl inte användas undertiden. För att göra det så enkelt för dig själv som möjligt är det därför bra om du lyckas planera in ett monteringsdatum strategiskt. Ingen hantverkare vill vara utan sin bil, så att göra det under lågsäsong kan för många vara ett bra alternativ. Om du låter en expert montera inredningen åt dig får du dessutom ganska snabbt tillbaka arbetskostnaderna för monteringen. Detta tack vare att experten arbetar effektivt, och du kan då komma ut på vägarna igen mycket snabbare än om du var tvungen att utföra arbetet själv.

9. Prata med dina anställda

Det är inte alltid som alla arbetar eller föredrar att förvara sin utrustning på samma sätt. Om det är så att du har anställda under dig som har tillgång till egna bilar så kan det alltid vara bra att höra efter hur de önskar att deras bilinredning var utformad.

10. Självstängande lådor hjälper dig de glömska dagarna

Vissa dagar är man lite extra glömsk, och av någon konstig anledning är enkla handlingar som att till exempel stänga lådor något av det svåraste som finns. Att ha självstängande lådor kan då vara räddaren i nöden så att inte alla dina verktyg skramlar ut ur sina öppna lådor när du kör omkring i din nyinredda bil.

11. Låt inte bilinredningen hindra bilens vanliga funktionaliteter

Även om du har en bil med specialbyggd inredning för dina verktyg är bilen trots allt inte byggd enbart för det ändamålet – den måste faktiskt vara körbar också. Se därför till att bilinredningen inte hindrar bilens grundfunktionaliteter som till exempel att ha möjlighet att ställa in säten ordentligt och att ha säkerhetsbälten som helt plötsligt blivit svåråtkomliga.

12. Använd inredningen på rätt sätt för att Imponera på dina kunder

På samma sätt som ett rent hem imponerar på dina gäster kommer en välorganiserad hantverkarbil imponera på dina kunder. Att du visar för dina kunder att du har kontroll på dina egna saker ger dig trovärdighet och talar om för kunden att du har koll på vad du gör och att du arbetar organiserat. Att utnyttja din bilinredning till fullo och att fortsätta hålla det organiserat bak i bilen även när du haft din bilinredning i flera år är därför precis lika viktigt som i början när inredningen är helt splitterny.

13. Använd inredning som fördelar vikten över hela bilen

Även om du bara ”slänger in något lite snabbt bak i bilen” kommer det innebära att extra vikt lagts till i bilen. Obalanserad vikt påverkar bilens körförmåga, och därför är det viktigt att inredningen man tänker installera är strukturerad och planerad på så sätt att tunga föremål sprids ut över flera olika utrymmen av bilen. Detta för att förhindra att bilen blir svårstyrd.

14. Slutligen – glöm inte försäkringen!

Även om man gör allt man kan för att undvika en olycka så kan även den bästa vara med om en mindre krock. Därför är det viktigt att bilinredningen man valt är krocktestad så att alla försäkringar på både verktyg, bil och passagerare täcker som de ska.

Jag vill veta mer om påbyggnationer och tillbehör!

Fyll i dina kontaktuppgifter och skicka till oss, så hör vi av oss till dig.


  Bevisa att du är människa genom att välja flygplan.