Guide: Så inreder du din yrkesbil

Bilinredning för olika yrken

Att inreda en yrkesbil är inte helt lätt - och det är därför det finns experter som oss för att hjälpa dig. Servicebilen finns där för att hjälpa dig under din arbetsdag, oavsett om du är snickare, väktare, elektriker, målare, bud, VVS-montör, tekniker på ett kraftbolag eller vägtransportledare. Läs våra värdefulla tips kring bilinredning nedan och tveka inte att kontakta oss!

Anpassa serviceinredningen efter dina behov

Att inreda sin servicebil ordentligt kan verkligen underlätta ens vardag, och detta är någonting som vi på Wallhamn gärna hjälper dig med. Alla yrkesgrupper som använder sig av en servicebil har olika behov, men gemensamt för alla yrkesgrupperna som vi listat nedan (och fler än dessa såklart) är att ni använder er av verktyg och material inom ert dagliga arbete - och om man inte inreder företagsbilen med tanken på vilka verktyg och material man kör runt med dagarna i ända, ja då kan man mycket väl ha bäddat för oreda.

Många spenderar faktiskt en timme om dagen i snitt, bara för att leta efter rätt verktyg och material. Om man då börjar tänka på tiden som man lägger ned på att rota efter utrustning och verktyg under en hel arbetsveckavecka, månad och under ett år så förstår man rätt enkelt att investeringen kring en vettig bilinredning av sin servicebil snabbt kan räknas hem. Då har vi inte ens nämnt befrielsen av att slippa allt kaos där bak i bilen.

Med ett bättre organiserat arbete kan du också lättare hålla reda på att man inte far omkring med överlast (böter som följd). Med en genomtänkt installation vet du vilken lastförmåga som återstår och kan lättare planera vad du kan ha med sig i sin bil.

I denna artikel delar vi våra bästa tips på serviceinredning för åtta olika yrkeskategorier – målare, snickare, elektriker, bud, VVS-montör, kraftbolag, vaktbolag och vägtransportledarfordon.

1. Målare – bilinredning för din företagsbil

Som målare behöver du inte nödvändigtvis oändligt med verktyg, och somliga skulle till och med hävda att målare klarar sig ganska långt med en pensel, färgburk och stege. Det här stämmer såklart inte till fullo, och behovet av ordning och reda är fortfarande högst aktuellt. För målare brukar vi utrusta servicebilarna med inredning som ger er möjligheten att förvara många mindre föremål som t.ex. maskeringstejp, spackelskrapor, rollerskaft och andra tillbehör. Detta gör vi till exempel genom att installera lättillgängliga draglådor.

Det förmodligen viktigaste för er målare, färgen, måste kunna transporteras till kund utan att burkarna riskerar att välta för att sen ofrivilligt färga om hela insidan av servicebilen. Frågan är då: hur anpassar man inredning och golv bäst för detta? Är det ett stort jobb som målaren ska på så innebär det mycket färg och vi utrustar ofta golven med lastöglor och ser till att det finns utrymme för att få plats med en pall. En skyddande golvmatta sätts in för att hjälpa till med stabiliteten. Utöver detta kompletterar vi med hyllor där färgen står stadigt och säkert under färd.

För att utnyttja hela bilens utrymme väljer många målare även att montera takutrustning för att enkelt kunna få med sig stegar och långa rollar. Det finns även möjlighet att installera steghållare på insidan av taket, och på så sätt får man fortfarande full överblick över lastutrymmet trots att man har med sig större utrustning.

2. Snickare – bilinredning för din företagsbil

Finns det någon yrkesgrupp som använder av fler verktyg och har ett behov av att förvara såväl stort som smått än snickare? Kanske det… men när snickaren ska iväg på arbete krävs det höga krav på serviceinredningen.

En välstädad och organiserad hantverkarbil gör dig inte bara mer effektiv på och mellan jobb, den ökar även din trovärdighet gentemot dina kunder. En organiserad snickare är en noggrann snickare. Som snickare behöver man plats för stora och små verktyg, samt material. Genom att kombinera utdragbara lådor och stående plastbackar blir det enkelt att organisera verktyg och material. En del av de snickare vi hjälper har även önskemål om mindre avlastningsbord där dem även kan genomföra enklare arbeten i bilen.

Som snickare använder man sig ofta av många verktyg som kräver någon form av strömförsörjning för att fungera. Vi kompletterar ofta serviceinredningen med någon form av strömförsörjning för att göra servicebilen komplett för allt vad en arbetsdag kan kasta på en! Vilken bilinredning som passar bäst beror på vilken typ av bil som ska inredas då kan det bli aktuellt med lastslädar, flakkåpor och lock. Med utdragbara slädar blir det enklare att komma åt verktygen eller lasten. Ett anpassat lock för flaket skyddar såväl utrustning som material mot väder och stöld.

3. Elektriker – bilinredning för din företagsbil

För elektriker finns det ofta ett större behov av många mindre förvaringsutrymmen för att det ska bli enkelt att hålla ordning och reda. Servicebilar för elektriker utrustar vi ofta med:

 • Kabelhylla
 • Golvbox
 • Steghållare
 • Förvaringsboxar (stora och små med lådavdelare)
 • Gummimatta
 • LED-belysning
 • Skruvstycke (gärna med teleskopslösning, så hamnar ”skräp” utanför bilen. Det blir enklare att samla upp avfall och annat överblivet material – bra både ur ett praktiskt och miljömässigt perspektiv.)

Genom att anpassa inredningen för de behoven du som elektriker har kommer arbetsdagen bli smidigare och du kan lägga mindre tid på att leta efter verktyg och städning.

4. Bud – bilinredning för din företagsbil

Budbranschen växer så det knakar, expressleverans inom e-handel blir allt viktigare för konsumenterna och för att paketleveranserna ska kunna fungerar behövs det smarta lösningar i varje servicebil.

Resultatet? Ökad effektivitet och förbättrad säkerhet för paketen. Vi anpassar alltid serviceinredningen efter den typen av paket som ni levererar. Det skiljer sig såklart mellan ett blombud, möbelleverans eller för sportkläder – och det är just därför som en skräddarsydd lösning kan vara högaktuell.

Därför ska du som bud ha fällbara hyllor

Paket kommer i flera olika storlekar och former. En dag är det fyra cyklar och en annan dag är det endast mindre kollin med sportkläder. I och med detta är det viktigt att smidigt och enkelt kunna justera hur lastytan används.

Utöver detta är det även viktigt att hyllorna är säkra och effektiva. Hyllornas dimension ska anpassas efter vilka paket som man transporterar. Genom att t.ex. placera hyllorna i en lätt vinkel med lägre framkant blir det enklare att plocka ner ett paket vid leverans.

Använd golven i paketskåpbilar

Genom att ha flexibla och fällbara hyllor har ni redan kraftigt förbättrat möjligheterna att använda hela golvytan för lastning. Generellt brukar servicebilar för paketleveranser ofta utrustas med golvstoppsskenor, smarta surrningsöglor, krokar och lastbalkar - och kanske en av de viktigaste aspekterna: att golvet är robust och halksäkert!

5. VVS-montör – bilinredning för din företagsbil

Som en VVS-montör finns det ofta en viss tidspress i att komma fram i tid för att lösa en vattenläcka eller stopp. Det finns alltså ingen tid att förlora! Om nu tid ska förloras ska det åtminstone inte vara på grund av oreda i bilen. Precis som för målare är det viktigt med många små lådor, gärna med kullagerskenor som är fullt utdragbara med stoppfunktion. Med denna typ av serviceinredning kommer man enkelt åt förbrukningsvaror och verktyg.

En servicebil för VVS-montörer brukar ofta utrustas med följande:

 • Steghållare
 • Skruvstyckeshållare
 • Små lådor
 • Stora lådor
 • Golvbox (för alla långa saker som t.ex. kopparrör)

I slutändan anpassas alltid serviceinredningen efter ert behov, som kan skilja sig från en annan VVS-montörs behov, trots samma yrke.

6. Kraftbolag – bilinredning för era företagsbilar

För teknikerna som kör ut på arbeten för elbolag/kraftbolag kan det finnas ett stort behov för en väl fungerande servicebil. Kanske är ni på jour under en pågående höststorm, och då finns det inte utrymme att förlora tid på att verktyg kommer bort för att serviceinredningen i bilen inte är på plats. Här är det viktigt med ordning, reda och tåliga och bestående material samt god belysning. Vi monterar ofta extra ljus såväl invändigt som utvändigt som kan fjärrstyras - allt för att förenkla för teknikerna på plats.

För kraftbolag/elbolag brukar vi ofta anpassa bilinredningen för följande tillval:

 • Hasplåt – för att skydda underredet
 • Extra passagerarstol alt administrativ arbetsplats
 • Extra arbetsljus
 • Långgodslåda
 • Vinsch
 • Varningsljus
 • Förvaringsboxar - stora och små

Detta är bara ett urval av tillval som vi brukar montera för elbolagens servicebilar. Vi utgår alltid från era behov för att säkerställa att serviceinredningen hjälper er under arbetsdagen (eller kvällen).

7. Vaktbolag – bilinredning för era företagsbilar

Som väktare är det viktigt att man snabbt är framme där man behövs. Det kan gå snabbt under utkörning, och det kan gå snabbt mellan larmen. Det finns således ett stort behov av att kvickt kunna plocka fram och lägga undan utrustning. Tillskilland mot t.ex. snickaren är bilen verktyget för väktaren, och det finns vissa tillbehör som vi i högre utsträckning monterar i vaktbilar, se nedan för exempel:

 • Arbetsbelysning, extraljus/frontbågar
 • Varningsljus & blixtljus
 • Utdragbara boxar
 • Dubbelgolv - beroende på biltyp
 • Hundburar

För väktaren som kommer fram till en rondering eller pågående larm finns det större behov av utrustning som kan kopplas med t.ex. brandsäkerhet och enklare sjukvård. Det är vanligt att väktaren är först på plats och har därför ofta stora möjligheter att hjälpa till, om ni har med er rätt utrustning som förvaras på ett säkert sätt det vill säga. All utrustning placeras i lämpliga fack eller lådor i bilen som är välförankrade under färd och med hjälp av extra belysning i bilen ser man snabbt innehållet.

Vidare så läggs fokus på förarmiljön som kompletteras med allt för att bilen enklare ska kunna användas som ett mobilt kontor.

8. Vägtransportledarfordon / VTL – bilinredning för era företagsbilar

En vägtransportledare, också förkortad till VTL, bidrar med att ge anvisningar för trafiken och eskorterar ofta långa, tunga och breda vägtransporter. Ett vägtransportledarfordon måste uppfylla särskilda krav för att kunna godkännas enligt Transportstyrelsen (TSFS 2010:139).

Som vägtransportledare spenderar du lång tid i fordonet. Till skillnad från andra yrkesgrupper är behovet av förvaring lite mindre och istället läggs ofta fokus på att prioritera t.ex. isolering, värme, komfort och säkerhet.

För en VTL är, precis som väktaren, fordonet ett av dina verktyg, och det är inte ovanligt att ni sover i bilen. Därför läggs extra stor vikt vid att övernattningsutrymmet är välisolerat och att man installerar en luftburen dieselvärmare. Utrymmet under sängen används för förvaring och t.ex. av en mikrovågsugn.

Precis som för väktaren kompletterar vi ofta vägtransportledarfordon med extra ljus som t.ex.

 • Takskyltar
 • Ledljusramper
 • Blixtljus
 • Rotorljus
 • Sökarljus

Säkerhetsinredning är särskilt viktigt för ett vägtransportledarfordon och vi kompletterar därför med säkerhetsutrustning för brand och sjukvård som placeras lättillgängligt och under god belysning.

Välkommen att kontakta oss!

Vi hoppas att artikeln har varit till hjälp och gett dig tips om saker som är relevanta för din yrkesgrupp! Vi brinner för att hjälpa dig att få den bästa tänkbara mobila arbetsplatsen utifrån dina behov - välkommen att kontakta oss så hittar vi den perfekta lösningen just för dig!